Solidair met Palestina – een kort verslag van de demo in Amsterdam

Als Socialisten 010 zijn wij altijd solidair geweest met de Palestijnse zaak. Zo ook in deze moeilijke tijden. Enkele leden van ons waren daarom aanwezig in Amsterdam om solidariteit te tonen met de slachtoffers van het conflict en de bevolking van Gaza in het bijzonder. Hierbij een kort verslag.

Activistische jongeren en oude Palestijnen – iedereen schreeuwt vol emotie hun stembanden kapot. Tienduizenden kwamen zondag solidair bijeen om een mars te lopen. Deze ging van start vanaf De Dam na enkele speeches vol wanhoop, ongeloof, woede, maar vooral ook strijdbaarheid.

De Palestijnse vlag was overal die dag. Ook vlaggen van Syrië, Libanon (incl. Libanese communistenvlaggen), Tunesië, Koerdistan en Turkije waren aanwezig. Van de niet-Palestijnse vlaggen waren de meeste de Syrische en verscheidene rode socialistische en communistische vlaggen. De mars duurde relatief lang, en deze werd begeleid door motoren met Palestijnse vlaggen.

Leuzen als “Free free Palestine”; “From the river to the sea, Palestine will be free”; “1,2,3,4 Occupation no more, 5,6,7,8, Israël’s a terrorist state”; “Hey hey, ho ho, zionism/the occupation/apartheid has to go”, “Netanyahu terrorist”, en arabische leuzen zoals “Falastin arabiyye (= Palestina is Arabisch) en “Allahu Akbar” werden veel gehoord.

ROOD/Socialisten was met enige tientallen luid en duidelijk aanwezig, al voerden we de vlag uit respect bij het stilstaan, en (overwegend) niet tijdens de mars. Achteraf is er nog gezellig met een aantal Bij1 leden een chocomel en/of biertje gedronken.

De huidige geweldsuitbarsting in de regio is het product van de jarenlange koloniale politiek van Israël en het geweld van hun bezetting. Deze overmacht wordt door het Westen goedgekeurd, gefinancierd en nu zelfs enthousiast aangemoedigd. Als socialisten moeten we solidair zijn met alle slachtoffers, maar in het bijzonder de onderdrukte partij in dit conflict; de Palestijnen.

Daarom zullen wij de komende tijd aansluiten bij nog meer acties voor Palestina en ook meelopen met de collecte van Rotterdam voor Gaza. Als organisatie hebben wij 100 eu gedoneerd aan hun initiatief om noodhulp in te zamelen voor het Dar Essalaam ziekenhuis in Gaza en wij moedigen anderen aan datzelfde te doen!