10. Cultuur

Een sterke, toegankelijke cultuursector is van groot belang voor een grote stad als Rotterdam. De gemeente heeft de afgelopen tijd juist vooral ingezet op bezuinigingen, verschraling en betutteling van de cultuursector.

Wij pleiten voor een breed en toegankelijk cultuuraanbod. We willen meer geld aan cultuur en cultureel onderwijs besteden. Marktwerking en sponsoring zijn nooit een waarborg voor een kwalitatief en afwisselend aanbod aan cultuuruitingen. Om vermarkting en verschraling tegen te gaan moet de overheid, en specifiek ook de gemeente, toezien op een breed aanbod. We maken van Rotterdam een culturele koploper met een aanbod wat aantrekkelijk is voor alle lagen van de bevolking.

  • Cultuur onderwijs. Iedereen heeft recht op cultuureducatie en daarom maken we toegang tot kunst- en cultuuronderwijs goedkoper en stimuleren we kunstzinnige en culturele initiatieven in de wijken. Dit doen we door meer door de gemeente gesubsidieerde muziek- en kunstscholen te openen in de Rotterdamse wijken en de bestaande organisaties toegankelijker te maken voor mensen met een kleine portemonnee. Wij vinden kunst een vorm van zelfexpressie en het onderwijs hiervoor moet dan ook niet gericht zijn op winstbejag.
  • Musea voor iedereen. Musea moeten toegankelijk zijn voor iedereen. Daarom maken we de gemeentelijke musea betaalbaarder en voeren we gratis dagen in. Daarnaast moeten musea zich blijven inspannen om een breed publiek te bereiken.
  • Uitgaansleven. We stoppen met de betutteling van het uitgaansleven en de nachthoreca. Socialisten 010 maakt zich hard voor vrije sluitingstijden in de horeca waar dat kan (niet in woonwijken) en staat voor een ruimhartig coffeeshopbeleid. We lobbyen bij de landelijke overheid voor het opheffen van het verbod op drugs die minder schadelijk zijn dan alcohol, zoals cannabis en XTC.
  • Amateur muziek. We stimuleren livemuziek door vergunningen toegankelijker te maken en maken oefenlocaties voor (amateur)muzikanten goedkoper door middel van subsidies aan oefenlocaties. Er moeten nieuwe, goedkope oefenlocaties komen. Ook moeten er meer kleine poppodia komen waar kleinere artiesten hun plek kunnen vinden. Deze locaties moeten meer subsidie krijgen zodat het personeel daar betaald kan worden en toegangsprijzen betaalbaar blijven. Deze centra moeten open staan voor een verscheidenheid aan genres van muziek, ook rapmuziek waar veel jongeren in de stad nu een plaats om zich te kunnen uiten voor zoeken.
  • Straatmuzikanten. We zijn voor de opheffing van de vergunningplicht voor straatmuzikanten, zodat het straatbeeld zich in alle vrijheid kan ontwikkelen en we deze al kwetsbare groep niet met nog meer regeltjes opzadelen.
  • Werkplaatsen om te creëren. Om het creëren van kunst aan te moedigen voor mensen zonder toegang tot plek en budget zullen we werkplaatsen oprichten in Rotterdam met de nodige materialen en begeleiding voor iedere Rotterdammer om kunst in verscheidene vormen te kunnen maken. Denk hier bijvoorbeeld aan een zeefdrukstudio of opnamestudio voor muziek. Deze studio’s zullen voor zowel mensen zonder als met ervaring toegankelijk zijn en vervullen daarmee ook een educatieve rol.
  • Vrije plakplekken. Commerciële organisaties die de vrije plakplaatsen blijven monopoliseren wordt die toegang ontnomen. Zo komt er weer ruimte voor kleine initiatieven op de vrije plakplaatsen. Ook moeten het aantal vrije plakplaatsen uitgebreid worden en moet vrij plakken op publiek eigendom gedecriminaliseerd worden.
  • Wijkinitiatieven. De gemeente staat volop open voor initiatieven in de wijken en stelt gemeentelijke accommodaties tegen betaalbare tarieven beschikbaar. We scheppen ruimte voor culturele initiatieven, door complexiteit in de regelgeving en onnodige bureaucratie bij het verlenen van vergunningen weg te nemen. Leegstaande panden in winkelgebieden en op bedrijventerreinen komen beschikbaar als broedplaats en expositieruimte voor amateurkunst.
  • Wijk bibliotheken. Bibliotheken horen thuis in de wijken, en moeten voor iedereen toegankelijk zijn. Lokale bijeenkomsten worden gestimuleerd en ook activiteiten bedoeld om de buurt te betrekken bij de bibliotheek worden actief gestimuleerd en toegankelijker gemaakt door financiële hulp aan de buurtbibliotheken. Buurtinitiatieven in de lokale bibliotheken kunnen rekenen op subsidie vanuit de gemeente.
  • Betere arbeidsomstandigheden in de cultuursector. Veel werknemers in de cultuursector werken onder onzekere omstandigheden met lage lonen als ZZP’ers. De gemeente moet ervoor zorgen dat er meer subsidie vrijkomt voor culturele instanties die hun werknemers en ZZP’ers meer willen betalen en betere contracten willen aanbieden. Veel culturele instanties draaien op vrijwilligers. Om het vrijwilligerswerk toegankelijker te maken voor meer mensen dient er subsidie te komen voor de vrijwilligersvergoeding.