Kandidatenlijst gemeenteraadsverkiezingen 2022

1. Arno van der Veen
1996, Crooswijk

We kennen Arno allemaal als een zeer gedreven en talentvolle socialist. Arno heeft in verschillende organisaties jarenlange ervaring opgedaan als activist en politieke bestuurder. Hierbij kunnen we het mede organiseren van het Woonreferendum benoemen, evenals zijn voorzitterschap van de jongerenorganisatie ROOD.

Arno stond voorop bij de acties voor het behoud van de Tweebosbuurt maar organiseerde ook gezinnen getroffen door de keiharde bijstandsaanpak van de gemeente.

Naast zijn activistische vaardigheden en jeugdigheid kan Arno ook optreden als politiek leider. Hij heeft een langetermijnvisie voor de stad en veel ideeën over hoe Socialisten 010 die moet bereiken. Gezien het bovenstaande zijn wij enorm trots om Arno voor te dragen als lijstaanvoerder. 

2. Burak Yildiz
1992, Charlois

Burak is al jarenlang actief in de socialistische beweging. Hij is al kort raadslid geweest, in 2017. De afgelopen periode was hij actief als burgerraadslid en twee jaar als bestuurslid.

We kennen Burak vooral van zijn activisme. Ondanks zijn werk op het Stadhuis deinst hij er niet voor terug, om samen met bewoners in actie te komen op straat. Een straatvechter, maar een die zijn weg kent in het Stadhuis.

3. Lotte van der Horst
1996, Prinsenland

Lotte is een socialist in hart- en nieren. Ze is jarenlang actief bij FNV Jong en SP Utrecht, voordat ze naar naar Rotterdam vertrok. Ook is ze jaren actief geweest voor ROOD. Sinds ze zich in Rotterdam heeft gevestigd is ze een vaste kracht voor alle mogelijke acties en sinds vorig jaar bestuurslid van de SP afdeling. Nu het werk binnen de SP niet langer door kan gaan, staat ze klaar voor Socialisten 010.

4. Mark de Bokx
1967, Rubroek

Mark is een eigengereid activist en niet voor een gat te vangen. Hij heeft het afgelopen jaar op allerlei manieren de strijd voor een socialer en rechtvaardiger Rotterdam op de kaart gezet. Mark is naast zijn praktische betrokkenheid ook sterk ideologisch onderlegd en bekend als Feyenoord-supporter.

5. Mel Marcik
1975, Hillegersberg-Zuid

Mel is een organisatorisch talent en stille kracht, die iedereen bij de les weet te houden. Mel weet als geen ander hoe belangrijk het is om voor mensen op te komen die kwetsbaarder zijn. Sinds enige tijd is Mel onderdeel van het bestuur en al langer van de socialistische beweging als geheel.

6. Senad Delić
1998, Nieuwe Westen

Senad Delić is geboren in Oostenrijk. Hij woont sinds oktober 2017 in Nederland waar hij diverse ervaringen heeft verzameld als fietsbezorger bij PostNL en als docent Duits op de middelbare school. Met behulp van deze diverse ervaringen in verschillende sectoren werd Senad uiteindelijk gastdocent bij de FNV, waar hij zich inzet voor een sterke vakbeweging en de betrekking van jongeren hierbij. Daarnaast treedt hij op als dichter bij cultuurevenementen. Hij is actief bij ROOD Rotterdam, de jongerentak van Socialisten 010.

7. Peter den Haan
1962, Kleiwegkwartier

Ik ben Peter den Haan, in Waddinxveen geboren en in 1985 naar Rotterdam verhuisd. Ik was al kaderlid bij de FNV, was actief in de campagne tegen de Voordeurdelerskorting, en was destijds nog lid van de CPN. Ik werd in 1985 lid van het CWI (nu Internationaal Socialistisch Alternatief) en was mede-oprichter van het Comité Steun de Britse Mijnwerkers in Rotterdam. Net voor de fusie van GroenLinks werd ik lid van de PvdA en werd de voorzitter van de Jonge Socialisten.

Na het ontbinden van die afdeling in 1994 richtte ik samen met anderen ‘Jongeren Tegen Racisme’ op in Rotterdam. In 1997 werd ik lid van de SP. Ik ben voorzitter van FNV Spoor, afdeling Rotterdam/Dordrecht en daarnaast penningmeester van de ANBI-stichting Opiaten Afbouwen. Ik woon in het Kleiwegkwartier en heb een dochter van 25.

8. Tijs Hardam
2000, Hoogvliet

Tijs is mede-oprichter van Socialisten 010. Als voorzitter en campagneleider speelt hij een belangrijke rol in de campagne voor een socialer en rechtvaardig Rotterdam. Hij staat net als de leden van Socialisten 010 klaar om ook na deze gemeenteraadsverkiezingen op te komen voor de belangen van Rotterdammers. In de gemeenteraad wil Tijs werk maken van de democratisering van en transparantie in het gemeentelijk bestuur.

9. Harm Haverman
1980, Liskwartier

Al langer actief in de socialistische beweging. Harm is actief geweest als fractiemedewerker bij de SP en bestuurslid voor de afdeling. Nu werkzaam bij een NGO die opkomt voor de belangen van ongedocumenteerden in Rotterdam. Harm is erg enthousiast om het strijden voor een rechtvaardig en gelijkwaardig Rotterdam, en over Death Metal.

10. Nick Boutkan
1998, IJsselmonde

Als hekkensluiter voor de top 10 is Nick Boutkan zeker niet de minste. Hij is al enige jaren actief lid van ROOD en zet zich nu ook in voor Socialisten 010. Binnenin ROOD neemt hij de functie van organisatiesecretaris op zich en organiseert hij acties samen met andere Rotterdammers. Nick wil opkomen in Rotterdam voor betaalbare woningen en betaalbaar openbaar vervoer.

11. Ruben Middelweerd
1992, Nieuwe Westen

Ik ben Ruben Middelweerd. Door mijn jaren in de muziek heb ik vaak door Europa gereisd en veel verschillende mensen mogen ontmoeten. Daar zag ik hoe mensen uit alle hoeken van de wereld samen projecten hebben opgezet om andere te helpen en een thuis te geven. Graag wil ik de verdeeldheid tegengaan in Rotterdam en mensen weer samenbrengen. Het mag niet uitmaken wie je bent, wat je doet, waar je vandaan komt of hoeveel geld je ouders wel of niet hebben. Alleen samen zorgen we voor een eerlijker Rotterdam. Rotterdam word weer van ons allemaal.

12. Jaap Kooimans
1953, Feijenoord

Ik ben Jaap Kooimans, kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen en ik ben er heel trots op dat ik mee mag doen met de verkiezingen als nummer 12.
In hart en nieren ben ik een socialist. Daarom heb ik gekozen voor de lokale Rotterdamse partij Socialisten 010. Deze partij komt op voor de zwakkeren in onze stad. En voor wat hoog bij mij op de agenda staat: Milieu en wonen.

13. Maggie Joziasse
Lombardijen

Opgegroeid in de jaren ’70 en ’80 heb ik de omslag in Nederland meegemaakt van opbouw naar afbraak, van sociaal naar macht van het geld.


Ook ben ik opgegroeid in een tijd waarin milieuproblematiek niet meer ‘slechts’ een paar schandalen betrof maar een steeds breder probleem is geworden, tot aan nu, waarin de planeet voor ons mensen onleefbaar dreigt te gaan worden.

Politiek zou de mens moeten dienen. Onze samenleving kan bloeien door een politiek die principieel, rechtvaardig en betrouwbaar is.

Bij socialisten 010 zijn dat geen loze kreten. Daarom ben ik graag bereid mijn steentje bij te dragen.

14. Gwildor Sok
1992, Bergpolder

Gwildor is een gedreven idealist die zich al tien jaar inzet voor een wereld zonder oorlog en ongelijkheid. In het dagelijks leven is hij werkzaam als computerprogrammeur en houdt hij zich vooral bezig met onderwerpen als ICT, privacy en (technische) infrastructuur.

Als veganist behoren ook dierenrechten, een gezonde leefomgeving en het tegengaan van klimaatverandering tot zijn interesses. Gwildor wil zich vooral inzetten voor een stad waar de publieke ruimte weer echt gemeenschappelijk is, bijvoorbeeld door het terugdringen van camera’s, weghalen van reclame, en autostraten vervangen door openbaar vervoer en fietsstraten.

15. Bas Neve
1968, Zuidwijk

Bas is een harde werker, iemand die graag met zijn poten in de klei staat. Voor Socialisten 010 organiseert hij de verspreiding van flyers en ander campagnemateriaal. Ook maakt hij onderdeel uit van ons belteam. Als kandidaat liggen zijn prioriteiten bij het versterken van de digitale rechten van burgers en het bestrijden van de ongelijkheid. In zijn praktische werk laat hij zich inspireren door de werken van Piketty.

16. Tom Weerdmeester
1991, Oud Mathenesse

Tom is hoofdconducteur bij de NS, en was van 2014 tot 2018 raadslid voor de SP. Zijn favoriete actie was de Zat van Zadkine actie, waar de scholen werden bezet door de leerlingen. Maar er is nog veel meer te weten over Tom!

17. Erik Meijer
1944, Kralingen-Crooswijk

Erik Meijer is sinds de jaren ’60 actief geweest bij de socialistische beweging. Als tiener en twintiger bestuurder van socialistische jongeren- en studentenorganisaties, daarna betrokken bij vakbeweging, milieubeweging en internationale samenwerking van links. Verder was hij redacteur van bladen, leraar en bestuursambtenaar.

Erik was landelijk bestuurder van de PSP, GroenLinks en SP en vertegenwoordigde deze partijen tussen 1975 en 2015 in de deelgemeenteraad, gemeenteraad, provinciale staten, Eerste Kamer, Benelux-parlement en Europees Parlement.

Erik vindt dat linkse partijen tijdelijke populariteit vaak belangrijker vinden dan geduldig werken aan een socialistische toekomst. Bouwen aan een zorgzame samenleving met zeggenschap en gelijkwaardigheid voor allen blijft zijn prioriteit.

18. Goedele van Rijen
1947, ‘s-Gravenland/Centrum

Ik ben werkzaam geweest als tolk vertaler Spaans, o.a. bij de Ambassade van Cuba in Den Haag en het ‘Instituto para el Nuevo Chile’ in Rotterdam. Verder heb ik Spaans onderwijs gegeven op het Rotterdams Conservatorium bij de afdeling Wereldmuziek, voor de studenten flamenco, salsa en tango. Hiernaast gaf ik cursussen Nederlands aan Spaanssprekenden.

Momenteel doe ik vrijwilligerswerk, waaronder huiswerkbegeleiding in Crooswijk, en ben ik actief bij Socialisten 010.

Tot vorig jaar ben ik altijd partijloos geweest, doch wel altijd gestemd. Ik kan me helemaal vinden in het programma van Socialisten 010 en heb mij daarom op de lijst gezet.

Voor mij is het extra belangrijk om het koningshuis af te schaffen, openbaar onderwijs voor iedereen mogelijk te maken, en om geloof in de huiskamer te houden.

19. Ruud Abas
1940, Vreewijk

Met overtuiging ben ik lid van Socialisten 010 geworden. Ik ben van plan om het versleten begrip solidariteit weer te laten zijn wat het moet zijn. Een arm om schouders en echte aandacht voor elkaar en zeker als je het (financieel) moeilijk hebt aandacht voor de ander zonder “wijzer ” te hoeven worden van elkaar.

Laten we de marktwerking maar wegbezuinigen.

20. Ron J. Koppenhagen
1960, Oude Noorden

Als socialist wil ik onze stadsgenoten aan de onderkant van onze samenleving een stem geven, knokken om hun belangen te waarborgen en hun volwaardig deel laten uitmaken van onze gemeenschap.

Dit doen we door te vechten voor betaalbare woningen, een fatsoenlijk inkomen en te vechten tegen een verstikkende en te machtige bureaucratie.

21. Jay Pahladsingh
1950, Capelle aan den IJssel

Jay is een doorgewinterde socialist die zich al jaren inzet voor de socialistische beweging in Rotterdam en omstreken. Hierbij zet hij zich namens de Surinaamse gemeenschap in voor rechtvaardigheid in binnen- en buitenland. Belangrijke speerpunten uit het programma vindt hij de strijd tegen discriminatie en het stoppen van Feyenoord-City.

22. Leo Smits
1958, Wielewaal

Ik ben geboren op 18 mei 1958 in het toenmalige tuindorp Wielewaal, waar ik nog altijd woon, maar dat ik, vanwege sloop en te dure, niet-passende nieuwbouw, geforceerd word te verlaten. Sedert 1964 supporter van Sparta en gehuwd sinds 1986.

Ik was bestuurslid bewonersorganisatie en huurdersvereniging Wielewaal van 1997 tot 2014, waarna ik adviseur en ondersteuner van deze organisatie werd. Ik was namens GroenLinks lid van de deelgemeenteraad Charlois van 2002 tot 2006, en tussen 2010 en 2014 namens de SP.

Onder meer ben ik werkzaam geweest als beëdigd vertaler Indonesisch – Nederlands v.v., rijksambtenaar, docent Indonesisch en docent NT2 (Nederlands als tweede taal) bij de zogeheten inburgeringscursussen op o.a. ROC Zadkine.

23. Aart van Zevenbergen
1953, Vreewijk

Ik heb de afgelopen periode gewerkt als fractievoorzitter in de gemeenteraad en was daarvoor vicevoorzitter van de Gebiedscommissie Feijenoord.

Ik ben op zuid geboren en getogen. Ik wil keihard werken voor Rotterdammers en de stad.

24. Herman Meester
1979, Oud-IJsselmonde

25. Patrick van Klink
1959, Kleiwegkwartier

Patrick is jarenlang actief vakbondslid geweest bij de Blue Band fabriek en Unilever. Samen met de mensen daar heeft hij zich ingezet voor betere arbeidsvoorwaarden en behoud van werk. Democratie in de economie is voor hem geen loze kreet. Daarnaast zet hij zich in voor duurzaamheid en milieu via onder andere het bestuur van Rotterdams Milieu Centrum en voor een sociaal, rechtvaardige oplossing van de klimaatcrisis bij de FNV. Begin met het isoleren van huurwoningen met een laag energielabel, bestrijd energie armoede. Zorg voor  goede, vaste banen bij de energietransitie. Daar liggen kansen als energie een recht wordt en geen handelswaar.

26. Paul Mepschen
1976, Provenierswijk

Paul is een gewaardeerde activist uit de linkse beweging die zijn strepen heeft verdiend op socialistisch links. Als kandidaat wil hij speciale aandacht besteden aan LHBTI rechten en het verbeteren van de positie van migranten in Rotterdam. Samen met andere betrokkenen bij Socialisten 010 schreef hij mee aan ons diversiteitshoofdstuk.

27. Sanja Džal
1975, Centrum

Ik voel me al 25 jaar in Rotterdam thuis en ik wil het graag zo houden. Daarom zet ik me in voor een stad waar wonen, leren en werken een mensenrecht is en waar sport en cultuur voor iedereen toegankelijk is. De Rotterdamwet en Woonvisie wil ik inruilen voor Volkshuisvesting en lokale initiatieven die de mensen, nu verwaarloosd en benadeeld door de politiek, weer laten bloeien.

28. Thomas Kloos
2001

Te veel mensen zien geld niet als middel maar als doel.
Hai! Ik ben Thomas, 20 jaar jong en filosoof aspirant op de Erasmus Universiteit. Ik ben geboren in Barendrecht, maar al tien jaar leef ik vooral in Rotterdam. Door de middelbare en mijn twee voorgaande studies (docent geschiedenis; universitair) heen zijn de straten van Rotterdam, van IJsselmonde tot het Oude Noorden, een thuis geworden. 

Misschien heb je me wel eens gezien; ik vergeet soms dat ik opval. Zeker nu, na jaren waarin we ons van diezelfde straten hebben moeten onthouden, is het belangrijk dat we slim, sociaal en daadkrachtig beleid voeren.

29. Bouke ten Broek
2002, Middelland

Bouke is geboren in Rotterdam maar opgegroeid in Brielle. Desondanks zet Bouke zich wel al een tijd in voor gelijkheid en solidariteit zowel binnen als buiten Rotterdam. Dit doen wij door actief te zijn bij ROOD, en Socialisten 010 (hiervoor bij de SP). Bouke is verantwoordelijk voor veel van de vormgeving en social media van deze organisaties. Sinds de verhuizing naar Rotterdam, wil Bouke zich nog meer in gaan zetten voor een stad die er is voor de mensen, niet voor het geld.

30. Gwen Zervos
2000, Tussendijken

Op jonge leeftijd merkte ik al dat de wereld niet zo eerlijk is als ik had gehoopt. Maar ja, zo was het volwassen leven nou eenmaal, het is niet anders, werd mij vaak verteld. Als tiener, toen ik mij begon te verdiepen in politiek, kwam bij mij de realisatie dat het wél anders kan.

Als we samen in actie komen kunnen we namelijk een socialistisch Nederland realiseren. Na 4 jaar actief te zijn bij ROOD, Socialistische Jongeren, ben ik daar nog steeds van overtuigd.

Momenteel studeer ik aan de kunstacademie in Rotterdam. Ik wil mij dan ook graag inzetten voor een bloeiende en betaalbare cultuursector in Rotterdam.

31. Ruben van der Linden
1997, Tussendijken

We leven in tijden van crises, niet één crisis, maar een energiecrisis, boven op een gezondheidscrisis, op een wooncrisis, boven op een laag van tientallen andere crises die allen dezelfde problematiek laten zien. Het kapitalistische systeem is achterhaald, dysfunctioneel en de hoofdoorzaak van menselijk lijden. Terwijl veel Rotterdammers geen betaalbare woning kunnen vinden en met moeite rond kunnen komen, sloopt de gemeente nog meer sociale huurwoningen en privatiseert de gemeente nog een kringloop. Mijn naam is Ruben van der Linden, sociologiestudent, en ik maak mij hard voor een Rotterdam met een alternatief op de crises, gestoeld op socialistische politiek, met (woon)beleid voor mensen, niet voor winst.

32. August Ammerlaan
1998, Scheepvaartkwartier

August is een echte socialist, en heeft zich de afgelopen jaren veel ingezet als studentactivist voor de CompenseerCollegegeldNU! en #NietMijnSchuld-campagnes, waarbij hij ervaring heeft opgedaan in het organiseren, opzetten en draaiende houden van bewegingen. Nu wil hij zich met Socialisten 010 breder inzetten voor een sociaal Rotterdam.

33. Coen ter Haar
1999, Middelland

Coen is geboren en opgegroeid in Rotterdam. Hij is een student die al jaren actief is bij ROOD en de SP. Na het ondemocratische besluit van de SP, besloot hij om onze lijst te versterken. Tijdens de corona maatregelen is hij buiten meer gaan sporten en ging lange afstanden fietsen. Hierdoor heeft hij opgemerkt hoe gebrekkig de openbare voorzieningen zijn voor mensen die buiten actief willen zijn. Dit komt door de onophoudende bezuinigingen, die enkel gericht zijn op het geld, en de mens niet meerekenen.

34. Barbara Veger
1970

Ik ben op mijn 18e politiek actief geworden bij Offensief (tegenwoordig Socialistisch Alternatief). In mijn jonge jaren zette ik me vooral in tegen racisme en bezuinigingen op het onderwijs. Eind negentiger jaren werd ik lid van de SP, maar in 2009 werd ik geroyeerd wegens “dubbellidmaatschap”.

Nu Socialisten 010 er is, ben ik blij dat ik weer een steentje bij kan dragen aan de bredere socialistische beweging in Rotterdam. Ik beschouw mezelf als marxist; marxisme heeft volgens mij niets te maken met stalinisme, maar is een instrument om te komen tot een waarlijk democratische, socialistische wereld.

35. Job Visée
1993, Liskwartier

Ik ben Job Visée, 28 jaar, en woon in het Liskwartier. Voorafgaand aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 ben ik politiek actief geworden, hoofdzakelijk om klimaatverandering tegen te gaan. Daar zijn sindsdien vele redenen bij gekomen. Als socialist geloof ik niet dat het hebben van een democratische samenleving begint en eindigt bij het om de vier jaar verkiezen van een gemeenteraad en Tweede Kamer.

Een echte democratische samenleving betekent voor mij dat je continu zeggenschap hebt in de landelijke politiek, in je directe leefomgeving, en bovenal op je werk. Bij Socialisten 010 wil ik me inzetten voor zo’n soort democratische samenleving.

36. Marcel Bostelaar
1996

Ik ben Marcel Bostelaar, 26 jaar uit Barendrecht en al enkele jaren actief voor het socialisme in regio Rotterdam via ROOD en de kameraden van Socialisten 010. Ik ben leraar op het MBO en wil mij graag inzetten voor verbeteren van sociale, betaalbare huisvesting en het verbeteren van het openbaar vervoer.

37. Lennart Smit
1993, Vreewijk

Ik ben een levenslange Rotterdammer, en heb ook de ontwikkeling meegemaakt hoe de stad steeds duurder en ontoegankelijker werd voor de jeugd en de armen. Mijn hele leven al ben ik teleurgesteld geweest in de politieke antwoorden hierop. Nadat ik mij aansloot bij ROOD voelde ik eindelijk dat wij met z’n allen wat kunnen veranderen. Met Socialisten 010 wil ik de strijd voortzetten en vechten voor een socialistische samenleving. Waar Rotterdam voor Rotterdammers is, niet voor investeerders, projectontwikkelaars en huisjesmelkers.

38. Matthijs van Otterdijk
1989, Schiedam

Matthijs is een bekende naam in de socialistische beweging. Zo was hij voorzitter van de SP in Schiedam en is hij nu al enkele jaren betrokken bij de organisatie Communistisch Platform. Als kandidaat wil hij zich inzetten voor meer democratie in de stad en een goede OV-verbinding met randgemeenten.

39. Wijnand Rijnders
1969, Kralingen-West

Ik zet me in tegen sloop van goede en betaalbare woningen. Slopen gebeurd omdat het stadsbestuur ons, gewone Rotterdammers, de stad uit wil schoppen. Het stadbestuur wil een nieuwe model Rotterdammer met een torenhoge hypotheek, drukke baan, dikke auto en een burn-out op 35. Het stadbestuur wil af van de Rotterdamse gemoedelijkheid waar je ook zonder auto voor de deur meetelt wie je bent. Socialisten 010 heeft goede alternatieven voor: niet slopen maar goed onderhoud, geen dure leegstaande luxeappartementen maar betaalbare woningen bouwen. Socialisten 010 is met de Rotterdammer en voor de Rotterdammer.

40. Taylan Çiçek
1983, Charlois

41. Cem Laçin
1986, Schiedam

Ik ben Cem, een geboren en getogen Rotterdammer. Al ruim 15 jaar zet ik me in om eerlijke kansen te creëren voor iedereen, ongeacht kleur, afkomst, sekse, seksuele voorkeur en klasse. Dat heb ik onder andere gedaan middels buurtprojecten in Rotterdam, het organiseren van acties en stakingen binnen de vakbond en van 2017 tot en met 2021 als Tweede Kamerlid. 

Ondanks de strijd die we hebben gevoerd en nog dagelijks voeren tegen het neoliberale, kapitalistische systeem, moeten we concluderen dat de gezamenlijke strijd nog altijd noodzakelijk is. Wonen in Rotterdam voor een betaalbare prijs is onmogelijk geworden, de groep werkende armen wordt steeds groter en daarmee ook het aantal kinderen in Rotterdam dat opgroeit in armoede, institutioneel racisme is aan de orde van de dag en een hele generatie jongeren zit opgezadeld met een studieschuld. Het systeem moet op de schop en daarvoor is Socialisten 010 nodig in Rotterdam. Daarvoor zet ik me graag in de komende jaren!

42. Leo de Kleijn
1958, Liskwartier

Iedereen kent Leo de Kleijn. 12 jaar lang vocht hij in de gemeenteraad voor de belangen van Rotterdammers en functioneerde hij als lijsttrekker voor de SP in Rotterdam. Nu hij weer nodig is voor een succesvolle deelname van socialisten in Rotterdam zet hij zich graag in voor Socialisten 010. Hierbij is hij onze lijstduwer, op plek 42 van de lijst.