Lancering top 5 en reactie op deelname SP

Het recent gelanceerde initiatief van de Rotterdamse socialisten kondigt hun top 5 van de kandidatenlijst aan en reageert op de intentie van de SP om deel te nemen.

Voorzitter Tijs Hardam:

“De SP besluit toch mee te doen aan raadsverkiezingen, ondanks een besluit van hun ledenvergadering om dat niet te doen. De lijsttrekker die door de ledenvergadering twee keer werd weggestemd zal nu bij hen de lijst aanvoeren. Juist dit soort ondemocratische praktijken is waarom wij de aanzet tot Socialisten 010 hebben gegeven. Als men zo al met zijn leden omgaat is het onwaarschijnlijk dat de SP ook maar iets voor Rotterdammers kan betekenen. Om kiezers een sociaal alternatief te bieden wat serieus te nemen is lanceren wij dan ook vandaag onze top 5 van de kandidatenlijst.”

De top 5 van de kandidatenlijst van Socialisten 010 zal bestaan uit Arno van der Veen als lijstaanvoerder, Burak Yildiz, Lotte van der Horst, Mark de Bokx en Mel Marcik. De totale lijst bestaat uit meer dan 40 kandidaten, waarvan meer dan de helft ook eerder op de SP lijst stond. Deze zal later bekend worden gemaakt. Als lijstduwer verwelkomen wij Leo de Kleijn, voormalig lijsttrekker voor de SP in Rotterdam.

Arno van der Veen:

“Ik heb ongelooflijk veel energie om als lijsttrekker van Socialisten 010 de strijd aan te gaan voor een socialer Rotterdam. Deze campagne zullen we ons nieuwe initiatief op de kaart gaan zetten met een mooi conceptprogramma, waarmee we Rotterdam fundamenteel willen veranderen. Als nummer 1 van de lijst ga ik de komende weken samen met de rest van de kandidaten de wijken in om Rotterdammers te motiveren tot een stem voor Socialisten 010. We kunnen hierin rekenen op de talloze enthousiaste vrijwilligers die zich inmiddels hebben aangemeld. Iedereen is er klaar voor!“

Arno van der Veen, een 25-jarige Crooswijker, is al langer actief in de socialistische beweging en was vóór zijn royement ook de lijsttrekkerskandidaat van de SP Rotterdam. De laatste jaren heeft hij vele Rotterdamse bewoners georganiseerd om op te komen voor hun rechten, bijvoorbeeld in de Tweebosbuurt.

Op nummer 2 staat Burak Yildiz, een politiek talent met al enige raadservaring. Zo was hij in 2017 kort raadslid en functioneerde hij de afgelopen jaren als ons belangrijkste burgerraadslid, waar hij op verschillende thema’s het socialistische verhaal naar voren bracht. Net als de rest van de lijst is ook hij erg actief geweest in activistische bewegingen tegen racisme en de sloop van volksbuurten.

Lotte van der Horst kennen velen als een bekend vakbondslid en betrokken activist, die zich nu voor Socialisten 010 gaat inzetten. Als nummer 3 op de lijst zal ze zich hard maken voor meer democratie in de stad en de rechten van jongeren. Haar politieke en activistische ervaring zet ze graag in voor een succesvolle deelname van Socialisten 010.

Mark de Bokx is nog niet zo heel lang betrokken bij de socialistische beweging in Rotterdam maar compenseert dat met enthousiasme en goede inzichten. Als betrokken Feyenoord supporter is hij de laatste jaren steeds meer gaan inzien wat er fout gaat in Rotterdam. Te vaak hebben Rotterdammers het nakijken, of het nou gaat om de project Feyenoord City, het wegbezuinigen van wijkvoorzieningen of het slopen van woningen. Hij wil zijn ervaring en ideologische scherpte graag inzetten voor een succesvolle deelname van Socialisten 010.

Mel Marcik is een betrokken socialist die eerder ook actief was in Amsterdams en onze top 5 afsluit. Diens betrokkenheid bij de afdeling is de laatste tijd van grote waarde geweest en Mel zal in de campagne veel Rotterdammers op zoek naar een progressief geluid aan zich weten te binden. Als rots in de branding is Mel ook al enige tijd lid van het afdelingsbestuur van de SP Rotterdam, nu voortgezet in Socialisten 010.

Iedereen kent Leo de Kleijn. 12 jaar lang vocht hij in de gemeenteraad voor de belangen van Rotterdammers en functioneerde hij als lijsttrekker voor de SP in Rotterdam. Nu hij weer nodig is voor een succesvolle deelname van socialisten in Rotterdam zet hij zich graag in voor Socialisten 010. Hierbij is hij onze lijstduwer, op plek 42 van de lijst.